آشنایی با بناهای تاریخی استان اصفهان در دوره ایلخانی
آشنایی با بناهای تاریخی استان اصفهان در دوره ایلخانی
اصفهان: مدرسه امامی
از بناهای دیگر شهر اصفهان، مدرسه امامی است که بر اساس کتیبه سردر بنا که به خط کوفی است در سال ۷۲۵ هجری بنا گردیده است. مدرسه امامی همچون دیگر مدارس معماری سنتی ایران با نقشه چهار ایوانی احداث شده است. مدرسه امامی با دارا بودن تزیینات کاشی کاری و ایوان هایی پوشیده از طاق نماهایی از جنس کاشی های معرق و کاشی هایی هفت رنگ از جمله بناهای زیبای اصفهان محسوب می شود. کتیبه های چهار ایوان به خط معقلی است که بر زیبایی مدرسه افزوده است. هندسه خطوط در کتیبه ها بدین صورت است که در داخل مربع بر زمینه لاجوردی نگارش شده که با خط سفید نوشته شده اند. این کتیبه ها شامل سوره هایی از قرآن، نام پادشاهان زمان، اسامی اصحاب پیامبر اسلام، احادیث و روایت هایی از علمای دینی است. نمونه ی این نوشته ها مانند: " الدنيا داحة و ترکها راحة" و "لااله الاالله - الله ربی تور لحظه آخری اصفهان"؛ و همانند عمده بناهای دوره اسلامی اسامی الله، محمد و على در کتیبه ها و تزئینات تکرار شده است. در ادامه با آژانس مسافرتی چهارفصل همراه باشید تا در مورد آثار تاریخی اصفهاندر دوره ایلخانی بیشتر بدانیم.
بر اساس نوشته ویلبر از سیاحان آن زمان، زیباترین بخش این مدرسه، در بازدید از این بنا، محراب آن ذکر شده که با کاشی هفت رنگ پوشیده شده است. این محراب کاشی کاری شده امروز در ایران نیست و در موزه متروپولیتن نیویورک نگهداری می شود. نام های دیگر مدرسه امامی، امامیه و مدرسه بابا قاسم ذکر شده است. نام بابا قاسم از نام یکی از دراویش معروف اصفهان وام گرفته شده است. می گویند این مدرسه برای بابا قاسم توسط یکی از شاگردان او در سال ۷۲۵ هجری ساخته می شود تا در آن به تدریس بپردازد.
اصفهان: مسجد اشترجان
مسجد زیبای اشترجان در نزدیکی شهر اصفهان و در روستایی به همان نام قرار دارد. این مسجد در نزدیکی امامزاده ربیعه خاتون قرار گرفته و در عصر ایلخانی ساخته شده است. معماری مسجد اشترجان به صورت دو ایوانی است که در سال ۷۰۵ هجری احداث شده است و شامل سردر ورودی، میانسرا، مناره و شبستان گنبد دار است. معماری پوسته ی گنبدهای این مسجد به صورت دو پوش پیوسته است. سردر ورودی مسجد مرتفع و عظیم، با عرض کم و با ویژگی خاص زمان ایلخانی یعنی سرشار از تزیین آجرکاری، مقرنس و کاشی است و همانند مجموعه نطنز و ورامین عظیم و باشکوه احداث شده است. با وجود اینکه در سالهای اخیر بخش های بالای منار مسجد فرو ریخته است ولی اساس به جای مانده حاکی از این است که در زمان رونق خود، دارای تزیینات زیبای کاشی کاری و آجرکاری و دارای کتیبه هایی نوشته شده به خط کوفی بوده است. بر روی کتیبه اصلی که بر سردر مسجد احداث شده است بر روی زمینه ای به رنگ لاجوردی و به خط ثلث فیروزه ای رنگ، متن زیر نوشته شده است:
جهت رزرو تور اصفهان به سایت آژانس چهارفصل به آدرس chaharfasl . net مراجعه نمایید.
"امر ببناء هذا المسجد المبارك الصاحب الاعظم ملک الوزراء في العالم فخرالدنیا والدین محمد بن محمد بن على اشترجانی." نرخ تور اصفهان
در های مسجد یکی در طرف مشرق و دیگری در طرف شمالی آن قرار دارد. کتیبه واقع بر سر در شرقی مسجد به خط ثلث نگارش یافته که دارای گچ بری است و شامل آیه ۱۸ سوره «جن» است. اطراف محراب مسجد دارای گچبری های متعدد به خط کوفی است که آن را بدل به زیباترین بخش مسجد کرده است. آیاتی از سوره دهر، آل عمران و بقره روی آن کتابت شده است.
احداث این مسجد به اشترجانی که از امرای حکومت ایلخانی بوده، منسوب شده است. بر اساس کتیبه های روی سردر، کاشیکاری های مسجد بر عهده استاد احمد و حاجی محمد قطاع تبریزی بوده است.
مسجد اشترجان در زمان تیموریان و صفویان بارها به دست معماران و استادکاران مرمت شده است.
تور مشهد
تور کیش
تور مشهد
:: برچسبها:
آشنایی با بناهای تاریخی استان اصفهان در دوره ایلخانی,بهترین تورهای اصفهان,قیمت تور اصفهان,رزرو تور اصفهان ,
:: بازدید از این مطلب : 890
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0